Du og din partner har taget en beslutning: I rejser ikke til Thailand i år. I var ellers meget opsatte på at komme derud, men der er noget, I hellere vil: I har besluttet, at I tager en kort ferie i Spanien – med charter og all inklusive. En uge. Og når I er tilbage, så står den på isolering af loft. En del af de penge, som I havde sat til side til rejsen til Thailand, skal bruges til at finansiere projektet. Projektet vil koste jer et sted imellem 50.000 og 70.000 kroner. Resten af pengene bliver brugt til rejsen til Spanien.

En god beslutning

Det er en rigtig fornuftig beslutning. Ja, I ved jo allerede nu, at I vil komme til at spare en del på varmeregningen til efteråret og vinteren. Også selvom energipriserne er røget højt op. Den besparelse vil naturligvis blive brugt til at spare op til en rejse til Thailand på et senere tidspunkt. Thailand forsvinder jo ikke. Heller ikke kulturen derude. Så I har tiden foran jer. Men også bare det faktum, at jeres hus kan få et bedre energimærke, har betydning. Det betyder nemlig, at huset stiger i værdi. Og det er en fordel. I har jo ikke tænkt jer at blive boende i huset altid. På et tidspunkt skal I bruge mere plads. Huset skal sælges – men det er et andet projekt, der ligger noget ude i fremtiden endnu.

Hvor tyk isolering på loftet?

I fik besøg af en autoriseret isolatørs energiekspert, som forklarede, at den bedste loftsisolering er et lag materiale på ca. 40 cm. Han kunne måle, at I har ca. 25 cm. Han kunne også se, at det eksisterende materiale er i god stand. Så I skal altså kun have 15 cm ekstra isoleringsmateriale lagt på deroppe. Det er ikke så meget – og naturligvis betyder det, at omkostningen bliver overkommelig. Han bemærkede også, at der er ret god udluftning oppe på loftet, hvilket er en fordel. Det betyder, at fugt eller skimmel ikke dannes deroppe. Og det betyder faktisk, også at huset vil blive bedre til at holde på varm luft om vinteren – og køligere luft om sommeren. Sådan på de rigtigt varme dage.

Isoleringsfirma tager sig af det

Selve isoleringen af loftet skal firmaets energiekspert ikke stå for. Det vil de faguddannede gøre. Der skal nemlig laves noget tømrerarbejde med en ny gangbro, loftslem og eventuelt nogle ekstra ventiler til ekstra udluftning. Og så skal det nye, ekstra lag isoleringsmateriale naturligvis fordeles pænt og jævnt over hele loftet. Det er lidt af en kunst at kunne gøre det. Men det har isolatørfirmaet særligt uddannet folk, der gør. De sørger for at arbejde under sikre forhold, og at der ikke bliver efterladt et svineri oppe loftet. Firmaet har anbefalet et særligt isoleringsmateriale, der er fremstillet under kontrollerede forhold, og som lever op til de gældende miljøbeskyttelsesregler. Det er I glade for. Det der med at have materialer i huset, der ikke er godkendte, eller som blev fremstillet dengang, hvor man ikke tænkte på miljøet og indeklimaet, er I meget opmærksomme på. Og det er vi andre også!