røgeffekter ved et show

I fik et par billetter af en kammerat. Det var til en generalprøve på et teaterstykke. En komedie. Og det var faktisk en meget spændende oplevelse at overvære. Jeres kammerat arbejder på teatret. Fuld tid. Han taler ofte om, hvor svært det må være at være skuespiller. Ikke kun det der med at en skuespiller skal huske sine replikker og fortolke dem, så der kommer en person ud af rollen. Skuespilleren skal jo også spille sammen med de andre skuespillere i forestillingen. Og hvad nu, hvis de ikke kan det? Men ikke kun det. De – skuespillerne – skal kunne synge og danse. Og i nogle tilfælde skal de også kunne lave akrobatiske spring. Det er ikke nemt.

Distraktioner

Og når de så også bliver udsat for, at en højtaler begynder at hyle under en prøve, eller at de får røg i øjnene, fordi der er en røgmaskine, der er ved at bryde sammen, så er det slet ikke uforståeligt, at nogle skuespillere får en god løn. Ja, han fortæller da også om skuespillere, der beklager sig over lysteknikernes uduelighed. De bliver ofte blændet af det lysshow, som lysteknikerne skal stå for. Når de så også skal danse til musikken fra højtalerne, så kan det altså være svært at være skuespiller.

De tre store elementer

Alle disse ’udfordringer’ som skuespillere møder på deres arbejde, er noget, som vi, som almindelige tilskuere til en forestilling, ikke tænker over. Vi går i teatret og nyder forestillingen. Klapper og klapper, når der virkeligt bliver præsteret. Og vi undrer os over de store talenter, vi ser på scenen. Vi tænker ikke over alle de timer, der er blevet brugt på at tjekke lysshow, røgmaskiner eller højtalere. Vi tænker heller ikke over, at der faktisk er et ret stort personale – bagved scenen, som også er medvirkende til, at forestillingen bliver en succes. Lysshowet skal jo passe til musikken. Højtalerne skal fungere og akustikken i teatrets rum skal efterprøves.

Men fordi det er mennesker, der skal arbejde sammen aften efter aften, så kan det gå galt nogle gange. Det kan fx være at lysshowet bryder sammen, fordi en pære brænder. Det kan være, at en højtaler ikke er blevet tilsluttet korrekt. Det kan være, at der mangler væske til røgmaskinen.

Grejet SKAL virke

Sker det under en forestilling, så kan det blive en fiasko – uden at det er skuespillernes skyld. Og sker det under en dyr opsætning, så kan det udvikle sig til en katastrofe for teatrets økonomi. Så, når du nu ser en skuespiller strække armen ud og op, sådan for lige at hilse på alle, der sidder i salen, så er det ikke altid kun publikum, han eller hun hilser til. Det er også teknikerne, der arbejder på højtryk under forestillingen. De sørger jo fx for at opdage, hvis noget er galt, inden det er for sent – og de får det repareret i en fart, så forestillingen kan fortsætte. Og det er altså hverken billige højtalere eller røgmaskiner, der bruges. Så teknikerne skal kunne deres job. De skal kende alt til det udstyr, de er ansat til at håndtere.

Artiklen er skrevet af