Panik skal undgås

På et eller andet tidspunkt vil der ske det, at du vågner op. Du er badet i sved. Hjertet banker helt vildt. Det føles som om, at det er ved at banke sig ud af dit bryst. Din dyne og hovedpude er drivvåd. Du aner ikke, hvad der er sket. Kan ikke huske, om du fik et mareridt. Du kan stadig mærke, at adrenalinen farer rundt i kroppen. Du ryster og skælver. Det er en rigtig ubehagelig følelse. Du har haft et panikanfald. I din søvn. Din underbevidsthed har leget med din krop. Og det er følgerne heraf, du nu skal håndtere: Sengetøjet skal skiftes. Du skal have en stor drink, så nerverne lige bliver dulmet – og når du er blevet rolig igen, så vil du gå i seng og sove videre.

En ny dag

I morgen er en ny dag. Og heldigvis har du et positivt sind, så du slår dit panikanfald hen i sjov. Det er helt ok. Og det kan (vil) ske for os alle sammen. Men, men, men:

Hvis det sker flere gange, at du oplever at få sådan et anfald, så lider du ikke af en forbigående panikangst. Du lider givetvis af en anden form for angst, som du ikke selv kan få bugt med. Måske ved du det slet ikke. Du synes måske, at du fungerer godt i din hverdag og du har normalt ikke symptomer på angst. Er du helt sikker på det? Altså det der med symptomerne? Du nævnte jo lige det der med en stor drink til at dulme dig ned med.

Panikangst skal behandles

Er du klar over, at alkoholindtag kan være et angst symptom? Og hvis du har brug for en drink efter at være vågnet op midt om natten, så er der noget galt. Især hvis du vågner op igen og igen – badet i sved og med hjertebanken. Du bør søge behandling for panikangst hurtigt!

Du lider måske ikke ligefrem af dødsangst. Men det kan godt være at grunden til, at du vågner på denne ubehagelige måde om natten, er fordi du skal holde et vigtigt møde. Og måske lider du af præstationsangst. Du er jo perfektionist.

Lær symptomerne at kende

Perfektionister er meget selvkritiske og det kan betyde, at hvis de føler, at de ikke kan leve op til de krav, som de stiller til sig selv (og andre), så fejler de. Frygten for at fejle og dermed ikke at kunne præstere er modbydelig. Disse angstsymptomer kan bunde i stress – læs mere om angst symptomer og stress her.

Så: hvis det sker, at du vågner op badet i sved og med hjertebanken og behov for en stor drink, natten inden et stort og vigtigt møde, så kan det faktisk betale sig for dig at kontakte en terapeut, der kan hjælpe dig af med din præstationsangst. Det er nemlig en form for angst, som kan behandles.

Du skal bare erkende, at det er præstationsangst, du lider af. Lad være med at smide den ubehagelige oplevelse ud som om, det bare er noget nattepjat. Prøv i første omgang at identificere hvornår og i forhold til de nærmeste dages opgaver, du får de her angstanfald. Tag derefter kontakt til en terapeut og få en første samtale om dit problem.

Artiklen er skrevet af