close-up photography of man using laptop

Du har det nok ligesom jeg og min veninde har det: Vi elsker at gå på indkøb – især når det handler om tøj. Intet er bedre end at komme ind i en fysisk butik og kunne mærke duften af rent og splinternyt tøj. Det er også sjovt. Vi ser på farver og accessories. Vi får lov til at prøve – uden, at vi skal købe.

Lige så meget som vi elsker at købe ind, lige så meget hader vores mænd at købe tøj. De har så stor en aversion imod at skulle købe tøj til sig selv, at vi ofte får kreditkortet med. Og det er jo herligt. Men også forpligtende. Vi skal jo købe tøj til dem. Og det er tøj til store mænd, som vi skal kigge efter. Derfor har vi opbygget sådan et høgeøje, der lige kan spotte, hvis der er gode tilbud på fx jakker til mænd. Det er ikke altid, at vi kan bruge tilbuddene til noget. Det er faktisk ikke så tit.

Noget af en opgave

Det er derfor lidt af en opgave at skulle købe tøj til vores mænd. Det gør dog ikke noget. De er heldigvis ikke så kræsne, når det handler om deres tøj. Det skal bare passe dem – og ikke være alt for opsigtsvækkende. Hverken min eller min venindes mand vil bryde sig om at skulle gå i en rød jakke. Eller et par røde jeans. Og det er på det punkt, at vi har bemærket en særlig taktik, som mange forretninger måske bruger: Når de skal af med alt det tøj til store mænd, som de har tilovers på lageret, så er det altid tøjet i opsigtsvækkende farver eller designs, der bliver sat på tilbud. Ikke det lidt mere anonyme. Fx sådan noget som en sort eller mørkeblå jakke til mænd. Hvorfor egentlig det? Ja, det umiddelbare svar er jo, at det er det tøj, som er tilovers. Det mindre umiddelbare svar er, at forretningen ikke har købt nok anonymt tøj i store størrelser hjem. Hvorfor har de ikke gjort det? Har de ikke lært fra sidste gang, de måtte sætte tøj til store mænd på tilbud?

Åbenbart ikke. Det er lidt trist. Det gør livet for os besværligt. Fordi, selvom vi egentlig mødes for at hygge os med at shoppe efter tøj til os selv, så går der faktisk meget energi med at holde øje og lige spotte et godt tilbud på tøj i store størrelser. Ikke desto mindre, så bruger vi energien og tiden. Vi får jo også set på en del tilbud på tøj til kvinder. Fx så er der ret ofte tilbud på jakker til kvinder. – Har vi et ekstra stort forbrug af jakker? Eller er det igen et eller andet salgstrick, som forretningerne bruger? De har måske købt for mange jakker ind? Tror de, at kvinder er mere kuldskære end mænd? – også de store kvinder. Det sker nemlig ofte, at vi ser meget gode tilbud på tøj til store kvinder – herunder jakker, bluser og kjoler. Ingen har givet os et fornuftig svar på, hvorfor det er sådan. Har du et bud?

Stor er han jo

Han er stor i det. Din nye kæreste. Han er sød. Dejlig. Men altså: Lige lidt for stor i det. Og han har da også et problem, som du faktisk ikke ved, hvordan vil påvirke dit forhold til ham: Total mangel på selvtillid, når det handler om at skulle købe tøj til sig selv. Det er et problem, som du slet ikke kan fatte, at lige han har. Han er jo ellers en meget selvsikker mand. Du opdagede det ikke de første gange, I var på shopping tur sammen. Bare nede i gågaden. Der var mange butikker, der havde sat stativer med tøj på tilbud ud på gaden. Han gik udenom stativerne i en stor bue. Da du så ville hive ham med ind i en butik for at se på en jakke til ham, blev han mopset og stædig. Ville bare ikke gå med dig ind. Han begyndte at opføre sig som en lille dreng. Du kunne ikke lade være med at tænke over det. Efter at have prøvet et par gange at få ham med ind i en butik, opgav du. Lidt ærgerlig. Under en kaffepause på en café spurgte du ham, om hvorfor han er så negativ overfor at prøve tøj.

Et nederlag

Svaret, du fik, gik på, at han altid føler det som et nederlag, når han ikke kan finde tøj til store mænd, der passer ham. Han ved, at de fleste forretninger ikke har tøj i hans størrelse. Så hvorfor spilde tid med det? Ok, logikken kan du godt forstå. Men er det ikke bare sjovt en gang imellem at prøve tøj? Det synes han ikke. Hans mening er, at tøj skal passe en godt. Du skal føle dig godt tilpas i det. Og du skal ikke lege med ekspedienternes tid. De har et hårdt job. Ok, der har han måske ret. Men på den anden side: Ekspedienterne er ansat til at hjælpe dig med at finde tøj i din størrelse. De er ikke ansat til bare at stå i butikken og tage imod betaling.

Du spurgte ham om, hvordan han så køber tøj, hvis han ikke vil prøve det først. Han svarede dig, at han ikke har noget imod at lede efter fx jakker til mænd i timevis på internettet. Han har heller ikke noget imod at vente på at få jakken, han bestilte fra en tysk e-shop, hjem. Det kan tage flere uger, men på det punkt er han tålmodig. Hellere være lidt tålmodig end at jappe og lave en masse fejlkøb.

Derfor køber han kun tøj via nettet. På nær strømper og undertøj. Det kan han godt finde på at købe i en fysisk butik. Men så bliver der købt ind i store mængder ad gangen. Du lytter til hans kloge svar, som du sådan set godt kan forstå. Du kan dog ikke forstå, at han ikke synes, at det bare er lidt sjovt at prøve tøj. Da han så fortæller dig, at han måske har et kompleks overfor det her med at prøve tøj i store størrelser i små prøverum, begynder det at give mening.

Artiklen er skrevet af