Alkoholbehandling i Danmark

Alkoholbehandling handler om at kurere et misbrug af alkohol. Den eneste vej til helbredelse er HELT at holde op med at drikke. Det mål opnås kun, hvis det re muligt at skabe et bedre liv for misbrugeren af alkohol UDEN alkohol. Det lyder banalt, men det er faktisk grundpillen i enhver succesfuld alkoholbehandling. Hvis der ikke venter et bedre liv uden alkohol – hvorfor så holde op med at drikke?

Et bedre liv uden alkohol – målet med god alkoholbehandling

En effektiv og menneskelig alkoholbehandling skal altså handle om mere end at holde op med at drikke – den skal i lige så høj grad handle om at skabe et værdigt og indholdsrigt liv på den anden side af misbruget. Mange alkoholmisbrugere har skabt hele deres eksistens omkring deres misbrug, og det betyder, at mange ganske enkelt oplever en uhyggelig tomhed, når de holder op med at drikke. Om vi så skal kalde det en holistisk alkoholbehandling eller ej: Det giver mening, ikke?

Kun med en god og stabil livskvalitet, et godt netværk af venner og en opfølgende coaching og terapi kan en alkoholmisbruger forvente at kunne blive ude af misbruget efter en afvænning. Derfor siger vi: Ingen alkoholbehandling er komplet uden en sikring af det gode liv bagefter.

Alkoholbehandling i Danmark

I Danmark foregår alkoholbehandling i både privat og offentligt regi, og der findes flere forskellige metoder. Der er for eksempel Anonyme Alkoholikere, Minnesota Modellen (Minnesotamodellen stammer fra Minnesota i USA. Det er en behandlingsform for alkoholikere og baserer sig på de første erfaringer, man gjorde sig med AA, Anonyme Alkoholikere, som blev grundlagt i 1935. Den bygger på 12-trinsprogrammet og det princip, at ædru alkoholikere hjælper aktive alkoholikere) og så er der de mere medicinsk rettede behandlinger, der baserer sig på for eksempel Antabus.

Ofte er coaching og terapi en integreret del af selve den alkoholbehandling, der handler om at holde op med at drikke – men desværre sjældnere en del af den helt nødvendige efterbehandling, der skal sikre, at den nu afvænnede alkoholiker har så godt et liv, at flasken ikke længere frister.

Her har du en liste over steder, hvor du kan få behandling for alkoholmisbrug, pillemisbrug, medicinmisbrug og ludomani samt andre former for afhængighed. Listen er opdelt efter regioner i Danmark, og der er tale om professionelle behandlingssteder med anerkendte metoder til alkoholafvænning.

> Alkoholbehandling i Region Hovedstaden – find stederne her

> Alkoholbehandlingssteder i Region Sjælland

> Alkoholbehandlingssteder Midtjylland og Århus

> Alkohol ambulatorier i Nordjylland og Aalborg

Alkoholbehandling – hvor?

I oversigten over de enkelte regioner i Danmark kan du finde adresser og telefonnumre på både private og offentlige steder, der tilbyder professionel og kompetent alkoholbehandling. Flere af dem er åbne døgnet rundt, og flere af dem hjælper både misbruger og pårørende.