I havde måske problemer derhjemme. Der var nogle adfærdsproblemer med din dreng, som bare var helt ustyrlig. Han kom – imod din vilje – på en efterskole på Fyn, hvor han får lov til at beskæftige sig med musik: https://baaringefterskole.dk/.
Det var svært for dig at give slip på ham. Han er jo dit barn. Men efter et besøg derovre på skolen blev du overbevist om, at det var en god beslutning, at han skulle på efterskole. Han blev sendt afsted i august måned. Det er fire måneder siden, og du kan allerede nu mærke på ham, at han har det godt. Dine bekymringer for, om han kunne klare at bo væk fra jer – hans forældre – er væk. Og I har faktisk fået lidt ro til at kunne komme videre, fordi fokus ikke har været på bekymringerne over hans adfærd.

Vær dig selv

Nu glæder du dig så til, at han kommer hjem på juleferie. Du er måske også lidt bekymret for det. Hvad kan du forvente? Hvad skal du gøre? Et godt råd er, at du ikke skal gøre noget andet end det, du plejer at gøre. Du skal forholde dig rolig og afventende. Du vil hurtigt opdage, at de forandringer, der er sket med ham, er til det gode.

Han vil have lært at tage ansvar for sine handlinger. Han vil være mere åben overfor jer omkring, hvad han tænker og gerne vil fremover. Og I vil helt sikkert også få en masse sjove historier om venner, han har fået om oplevelser, de har haft sammen. Og ja, du vil sikkert også opleve, at han ikke er så rasende på skolen, som han var for bare et halvt år siden. Kort sagt: Har dit barn haft problemer med skolen og sit eget liv, så gør et ophold på en efterskole godt. Om det er en efterskole på Fyn eller et andet sted, er underordnet. Det vigtige er, at opholdet har lært det unge menneske at være selvstændig, at tage ansvar, og at mennesker er forskellige. Inklusive ham selv.

Vær åben overfor ham

Et andet godt råd er, at du skal være åben overfor ham. Fortælle ham, at du er glad på hans vegne. Fortæl ham, at du er stolt af, hvad han kan. Og ja, du vil sikkert også opleve, at I alle er parate til også at diskutere, hvad der skal ske, efter at opholdet forbi. Måske har han selv nogle gode idéer til, hvordan han vil gå videre. Måske har han allerede en klar plan.

Men lad være med at beslutte noget. Meget kan ske i løbet af det kommende, halve år, imens han er op efterskolen på Fyn. Det kan være, at han ændrer mening om sin fremtid. Og det skal han have lov til. Du vil helt sikkert få det at vide først, hvis det sker. Og du vil få mulighed for at forberede dig, så du kan give ham de bedste råd, hvis han måske er i tvivl. Så ja, lad være med at bekymre dig. Nyd, at han har det godt, og at I tog den rigtige beslutning.