Rygestop! Det hører januar til, for de fleste rygere har et ønske om at holde op med at ryge i det nye år. Og så erklæres der rygestop. År efter år – for det ER ikke nemt at holde op med at ryge. Man kan hjælpe sit rygestop  vej med nikotintyggegummi, plaster, nikotinspray, hypnose og meget mere. At holde op med at ryge er en kæmpe industri, der hvert år omsætter for millioner. Og rygning er et misbrug, der kan slå dig ihjel. Derfor er et rygestop en god ide – NU!

Rygestop i dag!

Du skal holde op med at ryge – og det ved du godt. Lad os være enige om det. Og er du nået dertil, kan du også lige så godt indrømme, at der ikke findes én eneste god undskyldning for at udskyde det. Hvis du vil kvitte tobakken, skal du gøre det nu. Ikke i morgen, ikke i næste uge og ikke om en time. Start dit rygestop nu! Hvis du ikke kan eller vil det, kan du bare glemme det, for så er du nemlig ikke motiveret til at holde op.

Vil du lige motiveres? Se her et billede af en rask lunge og en rygers lunge. Lækkert, ikke?

Abstinenser

Du får abstinenser allerede få timer efter dit rygestop, men du kan trøste dig med, at allerede efter få dage klinger de af igen. Og du kan klare dem! Tænk blot på de abstinenser, som andre narkomaner, der bare er afhængige af hårde stoffer i stedet for af nikotin må gå igennem. Kan de klare det, kan du også!

Rygestop med nikotin

Der findes et væld af gode produkter, der kan hjælpe dig gennem de første dage. Hvis du er lidt svag, vil nikotin i f.eks. den første måneds tid hjælpe dig til at kvitte selve vanen i at ryge. Derefter kan du så kvitte nikotinen. Du kan vælg emellem mange produkter, der indeholder nikotin:

  • Nikotinplastre
  • Nikotintyggegummi
  • Nikotinpastiller
  • Tyggetobak (skrå) som f.eks. Oliver Twist
  • Spray med nikotin

Rygestop med anti depressiver

Nogle har god succes med diverse antidepressive midler. Dem skal du have ved din læge, men det er min anbefaling, at det er yderste udvej. Den slags medicin er ikke at spøge med!

Rygestop med hypnose eller akupunktur

Hypnose benyttes ofte til rygestop med held. Det er klart et forsøg værd, og det er ganske billigt. Find en hypnotisør på nettet og få et tilbud. Også akupunktur kan hjælpe visse rygere, men her er der stor forskel fra person til person. Prøv!

Hvert år dør ca. 14000 danske rygere grundet deres misbrug. Rygning påvirker altid rygerens helbred negativt. Selvom ikke alle rygere bliver syge af at ryge, får størstedelen større eller mindre skader. 50% af alle dem, der siden de unge år og frem til døden, får en sygdom grundet rygning de dør af. I gennemsnit lever rygere 8-10 år kortere end de der ikke ryger tobak. Samtidig har rygere flere år med sygdom end ikke-rygerne.

Kræft og andre sygdomme

Sygdomme rammer oftere rygere som nævnt. De mest kendte er lungekræft, hjerte-kar-sygdom og kroniske lungelidelser – også kaldet rygerlunger eller KOL.

Derudover øges risikoen for en serie former for cancer (i mund og hals, spiserør, mave, nyrer, blære, bugspytkirtel og blod) og sygdomme som paradentose (tandkødsbetændelse), ryglidelse, høretab, knogleskørhed, mavesår, lungebetændelse og psoriasis.

En fjerdedel af alle tilfælde af kræft skyldes tobaksrygning, ca. 90 % af alle lungekræfttilfælde, ca. 25 % af alle tilfælde af blodprop i hjertet og hjernen og ca. 75 % af alle tilfælde af kroniske lungesygdomme.

Mit eget rygestop

Personligt har jeg prøvet det meste – lige fra plastre over tyggegummi til en kold tyrker. Min redning og vej ud af mit misbrug af tobak blev skrå eller tyggetobak. De små stykker velsmagende skrå fra Oliver Twist var det middel, der efter 30 år som ryger endelig fik mig fri.

Er du tidligere ryger, eller har du erfaringer med rygning, rygestop og hjælpemidler, du vil dele? Lad os høre!

Artiklen er skrevet af