person pouring Coca-Cola soda on clear drinking glass near round white ceramic plate

Afhængig af Coca Cola – de rystende tal fra denne uge om danskernes afhængighed af den sukkerfyldte læskedrik fra The Cocal Cola Company gjorde ret stort indtryk på mig. Faktisk viser det sig, at hver 7. dansker er afhængig i en eller anden grad af Coca Cola. Mange drikker cola hver dag, fordi de er nødt til det. I alt siger 16 procent af danskerne, at de føler sig afhængige af cola i nogen grad, høj grad eller meget høj grad. Det viser en ny meningsmåling fra Zapera.

Ny spændende metode til afhængighed af sukker og Cola

»Hvis man drikker en liter cola om dagen og så lige pludselig holder op, så får man for eksempel hovedpine. Det er et symptom på, at man har abstinenser, fordi kroppen er afhængig af noget, som den lige pludselig ikke får mere,« siger Arne Astrup. Abstinenser er noget, der hører decideret misbrug, narkomani og reel afhængighed til. Det er skræmmende i den grad.

Cola narkoman

Jeg kendte for mange år siden en pige, der var afhængig af Cola. Hun drak mellem 2 og 4 liter dagligt. Her skal vi lige huske, at der er 75 sukkerknalder i halvanden liter Coca-Cola. Det betyder altså, at hun de fleste dage indtog ca. 150 sukkerknalder!

Hun var hårdt ramt, og hendes tænder led også alvorligt af det store misbrug.

Den store mængde sukker, man får ind i kroppen, når man indtager cola, kan virke som et “boost” og giver en øjeblikkelig følelse af velvære. Derfor er så mange tiltrukket af cola – for hvem kan ikke trænge til en energi-indsprøjtning i løbet af en lang arbejdsdag? Men problemet med coca cola er, at man lynhurtigt bliver drænet for energi efter sukkerchokket, og så er man nødt til at indtage mere sukker for at komme op i omdrejninger igen – og det resulterer i, at ens energiniveau – og humør – kører op og ned i pendulfart dagen igennem, og man til sidst bliver helt afhængig af sukker for at komme op i omdrejninger.

Kender du nogen, der er afhængige af Cola?

Jeg vil frygtelig gerne høre fra dig her i debatten, hvis du kender nogen, der er ude i et misbrug af Cola. Eller hvis du selv er det. Du kan skrive helt anonymt i kommentarfeltet.

Læs

Patolog: Coca-Cola og dårlig mad er hovedårsagerne til 30-årig kvindes død i New Zealand.

Mellem 8 og 10 liter Coca-Cola om dagen er meget. Og derudover levede Natasha Harris fra Invercargill i New Zealand overvejende af ikke-ernæringsrigtig kost, og hun røg 30 cigaretter om dagen.

Den cocktail døde hun af i 2010. Og patolog Dan Mornin er ikke sen til at kaste en stor del af ansvaret for hjerteanfaldet på det umådeholdne cola-indtag, skriver The Guardian

Natasha Harris led ved sin død af for lavt indhold i kroppen af kalium, en vigtig byggesten der især fås fra bl.a. tang, kaffe, te, tomater og dild.

For højt blodtryk

Op til sin død skal kvinden have haft sygdomssymptomer i form af hjerte-arytmi. Og i månederne før sin død led hun af mangel på energi og for højt blodtryk.

Natasha Harris partner bekræfter, at den unge kvinde havde en abnorm forkærlighed for den boblende, sorte væske:

“Det første, hun gjorde om morgenen, var at drikke et glas Coca-Cola. Og tilsvarende det sidste om aftenen,” siger Chris Hodgkinson til The Guardian. “Hun var afhængig af cola.”

Den morgen, Natasha Harris døde, hjalp hun parrets børn med at komme i skole, men følte sig svimmel efterfølgende. Pludselig faldt hun om, og det lykkedes ikke hendes mand at genoplive hende.

Dramatisk effekt

En anden patolog, Martin Sage, støtter Dan Mornins kobling mellem cola-indtaget og dødsfaldet:

“Både kort og lang tids umådeholden colaindtag kan have dramatisk effekt på kroppen, og der er stærke indicier på, at dette kan være fatalt i nogle tilfælde,” fortæller Martin Sage.

Lisa te Morenge, en ernæringsforsker ved University of Otago, siger til nyhedsbureauet AP, at et overdrevent væskeindtag i et koldt klima kan lave ravage i en menneskekrops naturlige balance – uanset hvilken væske der er tale om. Ikke kun cola.

En talsmand for Coca-Cola Oceanien siger i en udtalelse, at koncernens produkt er sikkert.

“Hvis man indtager overdrevne mængder af både væsker og fødevarer uden samtidig at sikre sig en varieret kost og uden at søge læge ved sygdomssymptomer kan det få dramatiske konsekvenser,” udtaler Karen Thompson fra Coca-Cola Oceanien.

Artiklen er skrevet af