Ild i gryden

Ild i gryden

Kender du den der følelse af, at ens tunge lige er blevet brændt af, fordi man har smagt på maden, og den var for varm? I går havde jeg besluttet mig at finde gryderne frem. Det sker ikke så ofte. Men når det sker, så er det, fordi jeg har en idé om noget mad, jeg gerne vil lave – og som jeg har savnet at spise. Det kan fx være en god ossobuco eller en chili con carne.

Chili

I går var det netop en chili, jeg var ved at lave. En af de gode. Med flere forskellige udskæringer af oksekød, og mange forskellige chili i. Jeg elsker chili. Men jeg havde ligesom glemt, hvor stærke nogen af dem kan være. Så der, hvor jeg lige havde fået en lille smagsprøve, stod der ligesom pludseligt flammer op af mine gryder. I øvrigt gryder købt online her: https://www.kramogkanel.dk/

Jeg lyver ikke. Måske overdriver jeg. Men følelsen, jeg fik, var, som om der var ildebrand i hele mit køkken og min krop. Nu har jeg jo efterhånden lært, hvordan man skal håndtere for stærk mad. Nej, man skal ikke drikke et glas vand eller mælk. Det gør det kun værre. Det, man bør gøre, er faktisk at tygge på en bid tørt brød. Det samler ligesom alt mundvand (savl og spyt) sammen og dermed også capsaicinen, som er det, der brænder i munden. Når det er samlet – og munden er tør, så spytter man bare den bid brød ud, og bagefter kan man skylle efter med vand. Men ikke før. Husk det. Det er et supertip, hvis du skulle få lavet en chili, der bare bliver for stærk.

Ikke vant til spicy

Nu er det jo sådan, at vi her i landet ikke er vant til at lave stærk mad. Stærk, forstået på den måde, at vi brænder os på tungen, når vi spiser det. Så det, skal vi lære. Fordi stærk mad er med til at holde en sund. For det første kan virkelig stærk mad dræbe forskellige bakterier, der kan give os maveinfektioner. Men før, vi kan spise den slags mad, så må vi lige vænne vores maver til at spise den stærke mad. Ellers så dræber vi bare den tarmflora, vi har. Og så får vi det virkeligt dårligt. Dysenteri. Tynd mave. Diarre. Det er ikke sjovt. Og det kan faktisk føre til dehydrering. Så vær varsom med de stærke sager i gryderne.

Personlig hygiejne

Jeg ved ikke, om du ved det. Men det har faktisk også noget med personlig hygiejne at gøre. Vi sveder jo gennem huden. Det er sundt. Men får vi for stærk mad, så kan sveden blive så kraftig, at vi bliver helt udmattede. Igen fordi vores krop dehydreres. Det er udmattende. Udmattelse og dehydrering går hånd i hånd, især når man spiser alt for stærk mad. Så, kære venner. Vil ikke godt spare lidt på cayenne peberen, når i laver chili con carne. Der skal faktisk slet ikke cayenne peber i. Et par gode halabenos chilier kan sagtens klare det. Og du kan jo vælge at skære frøene fra, så du ikke får ultradosen af capsaicin.