Sidste efterår fik vi en kæmpe oversvømmelse i kælderen. Det havde regnet meget de forrige dage, og den dag det skete, var det en syndflod, der faldt ned. Vandrørene kunne simpelthen ikke bære presset. Men vi opdagede det faktisk ikke lige med det samme. Vi bruger ikke kælderen. Min mand har sit værktøj dernede, og han opdagede først, da han skulle ned og hente en skruetrækker.

Han er godt til alt det her med småreparationer, som altid skal laves i et hus. Så den dag, da han ville sætte en hylde op på væggen, rendte han ned i kælderen efter boremaskinen og skruetrækkeren. På strømpesokker. Og fik lige dyppet venstre fod i vand. Det stor ca. 15 cm op i hele kælderen. Projekt ’Ny hylde på køkkenvæggen’ blev prompte aflyst, og brandvæsenet blev tilkaldt. Der skulle pumpes vand ud af kælderen. En forfærdelig prøvelse. Vandet blev dog fjernet, og vi fik set på skaden. Fuldkommen renovering af gulve og vægge op til der, hvor vandet havde stået.

Vandalarm er vigtig!

Vi fik nogle håndværkere ud til os for at give os tilbud på reparationsarbejderne, der skulle udføres. Én af håndværkerne foreslog, at vi benyttede lejligheden til også at få lagt en membran ind i gulvet til radonsikring. Han kunne se, at vores hus ikke er radonsikret. På spørgsmålet om hvordan han vidste, at huset ikke er radonsikret, svarede han, at det er sjældent, at huse fra 1950’erne er sikrede mod radon. Samtidigt mente han, at vi burde få en vandalarm.
”Vandalarmer er ikke så dyre”, sagde han, ”så få sat sådan en op. Så bliver I advaret lige med det samme. Jeres hus ligger jo lavt, så I får meget vand, når det regner kraftigt. Det kommer sikkert til at ske igen.”

Det virkede som en fornuftig håndværker. Han var meget bevidst om alle mulige sikkerhedsforanstaltninger i et hus. Og også miljøbevidst. Fortalte om mulighederne med ny teknologi, man kan bruge for at spare energi. Det ville vi gerne høre mere om, på et senere tidspunkt. Lige i de dage stod vi med en ubrugelig kælder. Men den her med radonsikringen, den var jeg faktisk glad for, at han nævnte. Jeg havde længe gået og tænkt på, at vi skulle have fået målt niveauet af radon i huset. Man hører så meget om det.

Så vi fik bestilt målere, og samtidigt fik vi sat en affugter op i kælderen. Målingerne skulle gerne være på plads, før vi begyndte på at få lagt den der membran, han talte om.
Da det var gjort, kom håndværkeren og reparerede gulvet – fik lagt membranen ind og støbt et fint gulv. Han satte en vandalarm op. Vi skulle ikke betale for den. Vi skulle kun betale alle andre materialer og hans arbejdstid.
Da han gav os sin faktura, mindede han os om, at vi kan bruge den til at få noget håndværkerfradrag. Ej, hvor godt. Det havde vi jo selvfølgelig ikke tænkt på. Men det gjorde han for os. Flink håndværker. Det bliver ham, vi bruger, når vi skal have sat nye vinduer op.