Du har muligvis hørt om saunatæpper, men er lidt i tvivl om, hvordan de bruges. Her vil vi forsøge at give dig svar på nogle af dine spørgsmål. Hvis du ikke kender dem: De kaldes for infrarøde tæpper og saunatæpper. Et saunatæppe er et tæppe – eller en pose, som du kan ligge i. Det kan blive meget varmt – helt op til 80 graders varme. Det skal derfor bruges med varsomhed. Varmen skabes via infrarød varme, som faktisk skabes af lyset. Lys indeholder det nære og det fjerne lys. Det er det fjerne lys, der skaber varmen. Sådan helt teknisk, så er det meget kompliceret at forklare, hvordan tæppet trækker det fjerne lys til sig. Så det er en opgave, du selv må finde ud af at løse.

Godt mod smerter m.m.

Et saunatæppe bliver oftest brugt af mennesker, der har smerter eller har brug for udrensning af kroppen. Det handler måske om en topatlet, der både har smerter efter hård træning og også brug for at rense sin krop for de affaldsstoffer, som træningen har medført. Han skal restituere sin krop. Han skal have smertelindring. Så han kan træne videre dagen efter.

Men saunatæpper kan faktisk også bruges til at få dig til at slappe af. Måske som forberedelse inden du skal sove. Det er nemlig sådan, at et saunatæppe ikke kun får din krop til at afgive affaldsstofferne, men også dopamin og serotonin, som er hormoner, der giver dig en følelse af eufori og afslapning. Ja, du har nok regnet det ud: Saunatæpper får din krop til at udskille alle mulige stoffer i din krop. Affaldsstoffer og hormoner. Og der er fordele og ulemper ved det. En af fordelene er, at et saunatæppe kan medvirke til at reducere stress hos dig. Cortisol (et hormon) som fremkalder stress udskilles nemlig også, når du bruger et saunatæppe. Det kan jo være en fordel.

Enorm velvære

Men ulempen er, at du næsten kan gå hen og blive afhængig af at bruge et saunatæppe. Netop fordi det giver dig velvære. Og det skal du passe på med – altså brugen af saunatæppet. Ikke med velværet.

Et saunatæppe kan, som nævnt ovenfor, blive meget varmt – og det betyder, at du kommer til at svede meget. Når du sveder, så udskiller din krop hormoner og affaldsstoffer. Det har jeg lige forklaret dig. Men den udskiller også væske – og den har du brug for. Hvis du ikke har væske nok i din krop, så bliver du dehydreret, hvilket faktisk kan være ret farligt. Og har du også svedt nogle af de gode salte og mineraler ud, så kan det gå helt galt.

Følg instrukserne i brugen af saunatæppe

Et saunatæppe skal derfor bruges med omtanke – og du skal aldrig bruge det i længere end en times tid. Og du skal sørge for at få væske lige efter brugen af det. Det vil du nok kunne mærke på din krop: Den tørster. Din tørst skal stilles, inden du kaster dig over det nødvendige onde: Rengøringen af dit saunatæppe. Jo, det skal holdes rent. Ellers så kan du godt regne ud, hvordan det ender: Svedstank og ubehag. Men husk: Du skal lade tæppet køle helt af, inden du gør det rent.

Kilde: https://optimasport.dk/