At have børn eller unge i den alder, hvor de er i risiko for at blive involverede i et miljø, hvor stoffer er hverdagskost, kan være en noget nervepirrende omgang. Hvordan finder du ud af, om dit barn misbruger stoffer? Kan du tjekke for for eksempel hashrygning uden at overskride en grænse hos dit barn? Her giver jeg mit bud på den sag.

Ja – du kan teste dit barn!

Lad ig starte med at sige, at jeg til fulde er bevidst om, at det er en grænseoverskridende ting at skulle kræve, at dit barn tisser på en narkotest – eller bede dem åbne munden, så du kan lave en spyttest på dem. Men sagen er, at den grænse er 100 gange bedre at overskride, end det er at overse et muligt misbrug, der for altid kan ødelægge dit barns muligheder. Eller i værste fald føre til døden.

Det er 100% OK at teste sit barn, og det er også et signal om mistillid – det medgiver jeg. Men fakta er jo altså bare, at unge mennesker (og voksne for den sags skyld), der er ude i et misbrug, lyver om alt hele tiden. Hvis dit barn tager ecstasy, speed, kokain eller ryger hash, kan du være 100% sikker på, at du ikke får et ærligt svar, hvis du spørger dem.

Lader du stå til, kan det være for sent, når sandheden endelig kommer frem.

Hvordan kan du teste?

Det er muligt at købe små tests, der med absolut sikkerhed kan vise, om dit barn er ude i et misbrug. For eksempel er der produkterne fra Ferle, der er fremragende og meget pålidelige narkotests. De har forskellige testsystemer, der er ganske billige – og de kan levere både til urintest og spyttest. Du kan besøge deres hjemmeside her: http://www.ferle.dk/

Hvordan med det psykiske?

Min anbefaling er, at du starter med at spørge dit barn. Meldes der rent ud om et misbrug, har du ikke brug for at teste. Men nægtes der – og du samtidig har bare den mindste mistanke – skal du kræve en test. Forklar, at det handler om ansvar, og at der jo intet kan ske ved at bevise uskylden med en narkotest. Forklar også, at du hjertens gerne vil stole på dit barn, men at din kærlighed og din ansvarsfølelse er større end din hensyntagen til følelser i den forbindelse.

Du vil sandsynligvis skulle kæmpe for det, men den kamp er intet at regne i forhol dtil kampen, der forestår, hvis dit barn virkelig er ude i en misbrugssituation!

Om jeg tester mine børn? Ja – det gør jeg. Og det flere gange årligt – uanmeldt. Og de er OK med det, for det giver dem den fred, at de ikke er under mistanke.

Artiklen er skrevet af